Ajja & Bajja

Ajja och hennes vilda kompis Bajja gillar att hitta på bus. Språkutvecklande läsning och lek för alla små, från 0-3 år.

Böckerna och lekmaterialet med Ajja & Bajja kan på ett lätt och roligt sätt användas för att locka fram de första orden, bygga ordförråd och komma igång med meningsbyggnad.

Böckerna innehåller exempelvis många ljudhärmande ord, som PANG och BOINK, eftersom dessa ofta är lättare för barn att härma än “riktiga” ord. Berättelserna bygger också på mycket repetition, så att du som vuxen kan vara modell för hur ditt barn kan säga, och om ni sedan leker samma sak med dockorna får barnet ännu fler möjligheter att ta in och härma ord, ljud, tecken eller korta meningar. Läs gärna mer i nätversionen av handledningen Språklek med Ajja & Bajja. (Sedan kan ni förstås använda samma sätt att språkleka med andra böcker och leksaker.)

Längst bak i böckerna finns också illustrationer för tecken som kan användas samtidigt med tal. Tecknen är hämtade ur svenskt teckenspråk, men används nu bara till de viktigaste orden i en mening samtidigt som man pratar. Att använda tecken och gester som stöd till talet så här är ett väldigt bra sätt att stötta barns tidiga språkutveckling, och det ger också barnen ett sätt att kommunicera innan de lärt sig tala. Läs mer under Om tecken.

Ajja & Bajja dyker nu upp i fem småbarnsböcker och en rim- och ramsbok, som tillsammans är tänkta att ge ett bra grundordförråd med ord och tecken:


Ajja & Bajja

Ajja är ett busfrö som gillar att hoppa i soffan. Men vem är det som gömmer sig där under?
Med ord och tecken för vanliga inomhuslekar.

.

Ajja & Bajja ska sova

Det börjar bli natt, men Ajja och Bajja har mycket kvar att göra. De ska bada, borsta tänderna och läsa bok. Och vem somnar först,tror ni? Ajja, Bajja, eller … ?
Med ord och tecken för vanliga kvällsrutiner.

.


Ajja & Bajja i parken

Häng med Ajja och Bajja till lekparken. Det är roligt att gunga, leka i sandlådan och åka rutschkana. Men vad händer när mormor ska åka?
Med ord och tecken för vanliga utelekar.

.


Ajja & Bajja på förskolan

Följ med Ajja och Bajja till förskolan! Där finns det mycket roligt att göra. Det är samling, lunch och alla leker … men var är Bajja?
Med ord och tecken för allt spännande som brukar hända i förskolan.

.


Ajja & Bajja hos doktorn

Åh nej. Ajja har ont i magen. Aj aj! Och Bajja har förstås ännu mer ont i magen. Aj aj aaj! De måste åka till doktorn.
Med ord och tecken inför ett besök inom sjukvården.

.


Ajja & Bajjas ramsor

En rolig kartongbok med ramsor som passar utmärkt in i småbarnslivets vardag, som Blöjbytarramsan och Påklädningsramsan.
Med tecken på varje uppslag. Och sidor som tål att tuggas på litegrann!

.


.

Ajja & Bajja finns också som gosiga dockor, och så har de ett lottospel och en egen teater att leka i för extra språkstimulans!

Allt med Ajja & Bajja finns hos >> Hatten Förlag << men de går också att köpa/beställa från de flesta bokhandlar.


.

En som ger tummen upp för Ajja & Bajja är lillasyster. Så här ser det ut när vi läser i soffan hemma:


I böckerna sitter teckenillustrationerna i ett register längst bak, så att de inte ska störa barn som har svårt att koncentrera sig. Om man vill kan man skriva ut eller beställa meningsremsor att klistra på uppslagen istället, och om man hellre vill lära sig tecknen via videofilmer finns alla böckerna inlästa med tecken till (TAKK). Läs mer här på Hatten förlags hemsida.

.

Alla sätt att kommunicera är bra!
Svårt med både ord och tecken – pröva bildkommunikation! Här är ett exempel på en pratkarta för Docklek med Ajja & Bajja. Vad ska Ajja göra nu? Ska hon bada eller äta något? (Kartan är gjord i ett gratisprogram på nätet som ni hittar under länkar!)
.

Andra röster om Ajja & Bajja:

“… det här är en bok som passar alla små barn. Att både lyssna, titta och härma främjar språkutvecklingen. Att Ajja & Bajja sedan är så gullig och trevlig gör att man vill läsa den om och om igen!”

Ur recension av Ewa Rehn, Bibliotekstjänst, BTJ, häfte 13104512

“Nova är väl egentligen lite stor för den här boken, då den i första hand är skriven för barn i tidig språkutveckling, men hon fullkomligt älskar den! Jag vet inte hur många gånger vi har läst den sen jag kom hem!”

Ur den fina bloggen Ett liv vid havet av Sandra Skoog.