Att rimma och ramsa med barn är alltid bra. Det bygger upp den språkliga medvetenheten, alltså vår förmåga att resonera kring och leka med språket. En god språklig medvetenhet gör till exempel att det blir lättare att urskilja vilka ljud som ett ord är uppbyggt av, vilket både lägger grunden för vår läs- och skrivinlärning och kan påverka vårt uttal.
Snicksnacksnokens två stora rim- och ramsböcker har också roliga rimspel till. Läs mer och handla här hos Hatten Förlag. Och missa inte Ajja & Bajjas ramsor för de allra minsta!
Tamtarams är en samling roliga ramsor som det passar extra bra att göra tecken och rörelser till, och så lite kittel förstås!
“En liten myra springer så fort, stannar på bröstet och lägger en lort.”
Tungvrickare är roliga ramsor som också fungerar för lite äldre barn. De kan användas för att förbättra artikulationen, träna ett visst språkljud eller öka den språkliga medvetenheten. Eller läsas bara för att det är roligt förstås!
“.. alla lopporna i håret under hatten på den katten som har virkat alla rockarna till bockarna med lockarna som står på alla hästarna i västarna som sitter på vanten på den lilla elefanten som vinglar runt på kanten…”
Och för den som vill rimma mera finns alltså:
Tamtaratzy, ett ”rim-yatzy” med fyra stora tärningar som ligger skönt i handen. Slå tärningarna och samla rimmande ord – poäng för par, tvåpar, triss och fyrtal.
Tungvrickarspelet, ett memoryspel för alla som vill vricka tungan. Para ihop den krångliga meningen med rätt bild. “En cowboy i Colorado, knaprade… … avokado!”
Andra röster om Snicksnacksnokens rim- och ramsböcker:
”Tolv livslustiga uppslag med rimmad vers fyller denna bok i stort format. Jag läser den för en fyraåring och en sjuåring och de vill höra den igen och igen, göra rörelser till och säga efter i roliga tungvrickande rim och onomatopoetiska uttryck. Och jag gör det gärna. /… / Humorn är perfekt för förskoleåldern och barnen hisnar till lustfyllda teman som spöken, rörelseljud, fingerramsor och rörelselek, floder av kiss, förbjuden lek och att slicka på mask. Det är innerligt sinnligt och barnen känner igen sig. Verserna är korta och lättlästa med ett rejält rytmiskt schvung. Boken passar utmärkt både för högläsning men också för lågstadiebarn som passerat nybörjarstadiet.”
Om Tamtarams ur recension av Eva Lexell Törnblom, Bibliotekstjänst, häfte 14103550
”Tungvrickare! Så sant! Titeln på denna bok är verkligen passande! Det gäller att ha tungan rätt i mun när man ska läsa en del av dessa roliga ramsor. Ramsorna tilltalar barnen, man kan vrida och vända på ljud och stavelser hur många gånger som helst! Författaren Elvira Ashby är logoped och vet hur viktiga ljuden är för barnens språkliga utveckling. De fina bilderna är illustrerade på ett inspirerande och fantasifullt sätt och tillsammans med texten inbjuder detta till härliga lässtunder.”
Om Tungvrickare ur recension av Ewa Rehn, Bibliotekstjänst, häfte 14104476